(Acne) littekens

Iedereen heeft er vaak wel één.. een litteken. Deze kan ontstaan na een operatie, ongeluk of huidaandoening zoals acne. Naast dat littekens als cosmetisch storend worden gezien, zijn ze vaak ook stugger dan de omliggende huid. Ze rekken minder mee, wat kan leiden tot een bewegingsbeperking. Om een litteken minder opvallend en soepeler te maken, worden er bij YESS huidtherapie verschillende behandelingen ingezet.

Huidtherapie Groenlo YESS 19

Hoe ontstaan (acne) littekens?

Littekens ontstaan nadat de huid zich herstelt na een beschadiging. Een litteken bestaat uit collageenvezels en heeft meestal een andere structuur en kleur dan de omliggende huid. Een litteken is vaak stugger en dikker van structuur en kan rood of roze van kleur zijn. Het kan tot 18 maanden na de huidbeschadiging duren voordat een litteken minder opvallend wordt. Dan nog is de kans aanwezig dat een litteken cosmetisch storend blijft.

Huidtherapeut Groenlo Huidprobleem 28

Soorten littekens

Acne littekens ontstaan na de aanwezigheid van acne en zijn huidkleurig, roze of roodpaars van kleur. Acne littekens zijn onder te verdelen in drie soorten: boxcar litteken (rond/ovaal van vorm met een opstaande rand), rolling litteken (verzonken in de huid en groter dan een boxcar litteken), icepick littekens (dieper gelegen littekens welke eruitzien als puntjes in de huid)

Atrofische littekens liggen verzonken in de huid en zijn dunner en doorschijnender dan het omliggende weefsel.

Chirurgische littekens ontstaan na een operatie. Deze littekens kunnen variëren van vorm, dikte en kleur.

Hypertrofische littekens zijn verdikt doordat het genezingsproces verstoord raakt.

Keloïd littekens zijn verdikt en groter dan de oorspronkelijke wond en kunnen zich blijven uitbreiden. Om een keloïd litteken te behandelen is een behandeling bij een arts genoodzaakt.

Behandeling

Afhankelijk van het soort litteken kunnen de onderstaande behandelingen toegepast worden. Vaak worden meerdere behandelingen gecombineerd om optimaal resultaat te behalen.

Huidtherapie Groenlo YESS 10

Kosteloos intakegesprek en huidadvies

Het blijft dankbaar werk om mensen te helpen bij het behalen van een mooie gezonde huid! Wil je weten welke huidbehandeling geschikt is voor jou? Plan dan online een vrijblijvend en kosteloos intakegesprek in.