5 tips voor een droge huid

Het wordt kouder weer waardoor je sneller last kan krijgen van een droge huid. Dit geeft een trekkerig gevoel en er kunnen schilfertjes ontstaan of roodheid. Lees hier 5 tips om een droge huid te voorkomen of verhelpen.

Om te weten hoe je een droge huid behandeld is het eerst belangrijk om te weten hoe een droge huid ontstaat.

De bovenste huidlaag vormt de huidbarrière. Deze laag kan je vergelijken met een bakstenen muur, waarbij de huidcellen de bakstenen zijn en de huidvetten het cement. De huidbarrière beschermd de huid tegen stoffen van buitenaf, bacteriën en weersinvloeden. Daarnaast zorgt de huidbarrière ervoor dat jouw huid geen vocht verliest.

Huidbarrière

Door verschillende factoren kan jouw huidbarrière beschadigd raken. De bakstenen muur is niet meer intact, waardoor schadelijke stoffen de huid in kunnen dringen en de huid vocht kan verliezen, waardoor deze uitdroogt.

Om de huidbarrière te herstellen kan je de volgende tips opvolgen:

1. Beschermen

Om de huidbarrière gezond te houden of te herstellen is het belangrijk om deze goed vet te houden.

Gebruik een crème met vetten zoals ceramides, vetzuren en fosfolipiden. Deze leggen een beschermend laagje op de huid waardoor de huidbarrière zich weer kan herstellen en de huid weer vocht vast blijft houden.

2. Smeren, smeren en nog eens smeren

Gebruik het hele jaar door een zonbescherming met factor 30 of 50. Vooral in de winter kan de zon de huid nog meer uitdrogen. Je bent je door de koudere temperaturen vaak minder bewust van de zon, maar deze schijnt wel degelijk. Zeker tijdens het schaatsen of skiën is zonbescherming erg belangrijk. Sneeuw en ijs weerkaatsen namelijk een groot deel van de uw-straling, waardoor de kans op verbranding of uitdroging van de huid vele malen groter is.

3. Niet te heet en te lang douchen

Warm water kan de huid erg uitdrogen. Douche daarom niet te lang en te warm en gebruik daarnaast liever niet elke keer zeep. Dit kan de huid nog meer uitdrogen. Dep na het douchen je huid droog en breng een crème aan op de vochtige huid om de huidbarrière direct weer te herstellen.

4. Exfoliëren

De dode huidcellen kan je weghalen met een exfoliant op basis van glycolzuur. Hierdoor kunnen hydraterende ingrediënten in producten beter intrekken. Tevens zorgt glycolzuur voor het beter vasthouden van vocht.

5. Lucht bevochtigen

Doordat het kouder wordt zetten we de verwarming hoger, wat zorgt voor een drogere warmere lucht in huis. Dit kan de huid sneller doen uitdrogen. Zet daarom een vochtverdamper of waterbakjes neer om de lucht vochtig te houden.

Mocht je na het lezen van deze tips nog vragen hebben of persoonlijk huidadvies willen?

Neem gerust contact op!