Zonnebrand en acne

Wordt acne minder door de zon en krijg je meer puistjes van zonnebrandcrème? Dat zijn vragen die vaak gesteld worden en waar ik je graag antwoord op geef. Ook leg ik uit wat zonnebrand en acne voor invloed op elkaar hebben en welke zonnebrandcrème je het beste kunt gebruiken.

Wordt acne minder door de zon?

In de praktijk hoor ik vaak dat mensen aangeven minder last te hebben van puistjes en een onrustige huid in de zomer. Sommigen gaan zelfs speciaal onder de zonnebank om hun acne te verminderen. Hoewel zon een positief effect lijkt te hebben op onzuiverheden, heeft dit op de langere termijn juist een negatieve invloed.
Zon, zeewater, warmte, chloor en airconditioning drogen de huid namelijk uit. Hierdoor kan het lijken alsof je tijdelijk minder onzuiverheden hebt, maar helaas gaat jouw huid dit compenseren door meer talg aan te maken. Na een tijdje zal je dus merken dat er juist meer puistjes gaan ontstaan.
Daarnaast wordt de bovenste huidlaag (als beschermingsreactie tegen de zon) dikker. Talg kan hierdoor niet goed weg en hoopt zich op. Dus ondanks dat de huid eerst rustiger lijkt en er egaler uit ziet door je bruine kleurtje, zal je op de lange termijn er juist meer last van gaan hebben. Sla het bezoekje aan de zonnebank dus maar lekker over en des te meer redenen om jouw huid goed te beschermen tegen de zon!

Krijg ik meer puistjes van zonnebrandcrème?

Zon is dus niet de oplossing maar juist het probleem bij puistjes. Om onzuiverheden en vlekjes zoveel mogelijk te voorkomen is het belangrijk om het gehele jaar door zonnebrand te smeren. Maar mensen met een acne-gevoelige huid zijn vaak bang dat hierdoor hun huid alleen maar onrustiger gaat worden. Dus hoe zit dat nou precies?
Acne kan inderdaad verergeren door het gebruik van zonnebrand. Sommige zonnefilters en waterresistente zonnebrandcrèmes kunnen de huid afsluiten, waardoor talg en dode huidcellen zich ophopen en er puistjes ontstaan. Daarnaast zorgen chemische zonnefilters voor extra warmte in de huid, waardoor ook onzuiverheden veroorzaakt kunnen worden.
Maar gelukkig zijn er ook zonnebrandcrèmes die wel goed gebruikt kunnen worden bij acne. Kies dan het liefst voor een product met een fysische filter. Deze uv-filter weerkaatst het ligt waardoor er geen extra warmte in de huid ontstaat. Zorg daarnaast dat jouw zonnebrandcrème geen minerale olie bevat en zo min mogelijk alcohol. Deze stoffen kunnen de huid irriteren en de talgproductie stimuleren. Heb je netjes een spf gesmeerd, zorg dan dat je ’s avonds de huid goed reinigt, zodat er geen resten op de huid achterblijven.

Acne-proof zonnebrandcrème

Een zonnebrandcrème die ik zelf graag inzet bij de vette of acne-gevoelige huid is de Prevention+ Daily Matte Moisturizer SPF 30 van Image Skincare. Deze hydraterende dagcrème met factor 30 bevat uva-/uvb filters en bescherming tegen blauw licht. De combinatie van fysische en chemische filters zorgt voor weinig warmte in de huid en geen witte waas na het aanbrengen. De crème bevat geen minerale olie en glimt niet. Daarnaast zitten er antioxidanten in om de huid extra goed te beschermen tegen schadelijke stoffen van buitenaf.
Wil je liever de huid ook iets egaliseren? Ga dan voor de Prevention+ Daily Tinted Moisturizer SPF 30. Deze crème bevat een lichte tint om oneffenheden minder zichtbaar te maken.

Wil je graag advies over welke zonnebrandcrème goed bij jouw huid past? Plan dan online een intakegesprek in!