Cosmetische claims

Cosmetische claims geven informatie over bijvoorbeeld de eigenschappen of de werking van een product. Tegenwoordig kom je ze overal op cosmetica tegen, maar weet jij wat ‘dermatologisch getest’, ‘natuurlijk’, ‘hypoallergeen’ en ‘pH-neutraal’ eigenlijk betekend?


Natuurlijk

In cosmetica kunnen zowel natuurlijke als synthetische ingrediënten zitten. Natuurlijke ingrediënten zijn afkomstig uit de natuur, terwijl synthetische ingrediënten door de mens zijn gemaakt.

Veel mensen associëren natuurlijk met gezond, waardoor ze vaak geneigd zijn om eerder voor een natuurlijk product te kiezen. Echter zegt deze term niks over de veiligheid van een ingrediënt. Natuurlijke ingrediënten worden namelijk vaak nog eerst bewerkt voordat ze gebruikt worden, waardoor er meestal weinig ‘natuurlijks’ overblijft. Daarnaast kan ook een natuurlijk ingrediënt zorgen voor een allergische reactie of irritatie van de huid.
Een voorbeeld van natuurlijke ingrediënten welke irritatie kunnen veroorzaken zijn lavendel, eucalyptus en tea tree olie.

Dermatologisch getest

Op veel producten kom je vaak de term ‘dermatologisch getest’ getest tegen. Dit houdt in dat de producent een dermatoloog het product heeft laten testen op een groep vrijwilligers. Echter is deze term geen garantie voor een goed product. De term zegt namelijk niks over de uitkomst van de test, de grootte van de testgroep of over de kwaliteit van het onderzoek. Een product mag de claim dermatologisch getest dragen als er een test is uitgevoerd, ook als de uitslag hiervan negatief is. De term dermatologisch getest zegt dus eigenlijk niet zoveel.

Hypoallergeen

Hypoallergeen wil zeggen dat er een verminderde kans is op een allergie. De producent houdt met het samenstellen van een product er zoveel mogelijk rekening mee om een allergische reactie te voorkomen. Echter is deze term vrij te gebruiken en geeft dit dus geen garantie dat er geen allergische reactie op kan treden.

Ben jij allergisch voor bepaalde ingrediënten? Dan kan je beter goed letten op de ingrediëntenlijst, zodat je zeker weet dat je niet op een product reageert.

pH-neutraal

Een pH-waarde geeft de zuurgraad van een product of de huid aan en kan liggen tussen de 0 en 14. Een pH-waarde van 0 is extreem zuur en een pH-waarde van 14 is basisch. Een neutrale pH-waarde ligt rond de 7. De pH-waarde van de huid ligt rond de 5.5 en is dus ligt aan de zure kant.

pH-neutraal betekend dat de pH-waarde van een product zo dicht mogelijk bij de pH-waarde van de huid ligt en deze dus niet aan kan tasten. Echter kunnen ingrediënten in het product zoals alcohol en parfum alsnog de pH-waarde aantasten. De term pH-neutraal kan daarom verwaarloosd worden.

Heb je na aanleiding van deze blog vragen over producten, ingrediënten of wil je productadvies? Neem dan gerust contact op!