Tips bij een rode huid

Veel mensen hebben last van een roodheid in het gezicht. Vaak gaat dit gepaard met een gevoelige huid welke snel reageert op factoren als stress, temperatuurwisselingen en producten.
Maar ook huidproblemen zoals acne, rosacea, rode vaatjes of couperose kunnen een oorzaak van roodheid zijn. Hiervoor worden behandelingen ingezet om het huidprobleem te verminderen.
Daarnaast is het erg belangrijk dat je thuis jouw huid goed verzorgt. Daarom deel ik een paar tips met jullie waarmee je een rode huid kunt verminderen!

Hydrateer de huid

Als je last hebt van roodheid in het gezicht is het belangrijk om de huid goed te hydrateren. Hiermee zorg je dat de huidbarrière intact blijft, voorkom je vochtverlies en kunnen irriterende stoffen de huid niet binnen dringen.

Gebruik producten met kalmerende ingrediënten

Is de huid al rood of geïrriteerd dan wil je deze kalmeren. Kies daarom voor producten met kalmerende ingrediënten zoals niacinamide, allantoïne, panthenol of aloë vera.
Hieronder een paar producten welke bij een rode, geïrriteerde en droge huid ingezet kunnen worden.

Vital C hydratating anti-aging serum
Bevat panthenol, aloë vera en vitamine C. Hydrateert intensief en verminder roodheden en rosacea.
€86,50

Ormedic Balancing Antioxidant Serum
Bevat niacinamide en aloë vera. Herstelt de huidbarrière, hydrateert en vermindert irritatie
€80,00

Ormedic Balancing Bio-Peptide Crème
Nachtcrème met panthenol, aloë vera en niacinamide. Voedende crème welke de balans van de huid hersteld.
€88,50

Couperend maintenance cream
Hydraterende crème met panthenol. Kalmeert, vermindert irritatie en versterkt de bloedvaten waardoor deze minder uitzetten.
€54,00

Hydratonic Mist
Hydraterende spray met kalmerende ingrediënten. In te zetten als extra reiniging of voor extra hydratatie gedurende de dag.
€31,00

Gebruik geen producten met alcohol of parfum

Alcohol en parfum kunnen de huid uitdrogen en irriteren. Daarom wil je deze ingrediënten het liefst niet in jouw producten hebben zitten. Zit er toch parfum in? Dan is het belangrijk dat deze zo ver mogelijk onderaan de ingrediëntenlijst staat. Dan zit er namelijk zo min mogelijk van in. Bij alcohol is het afhankelijk van welk soort er in een product zit. Er bestaan namelijk ook vettige alcoholen die juist vocht in de huid houden. Hieronder heb ik beschreven welke alcohol je wilt vermijden en welke wel in producten mogen zitten.

Uitdrogende alcohol:
– Alcohol denat
– SD alcohol
– Ethanol
– Methanol
– Ethyl alcohol
– Benzyl alcohol
– Isopropyl alcohol

Vettige alcohol:
– Cetyl alcohol
– Cetearyl alcohol
– Myristyl alcohol
– Behenyl alcohol

Douche niet te heet en te lang

Heet water kan de huid uitdrogen. De huidbarrière raakt verstoort, waardoor vocht verdampt en irriterende stoffen makkelijker de huid binnen kunnen dringen, wat weer kan lijden tot meer roodheid.

Scrub niet

De korrel in een scrub kan de huid in het gezicht beschadigen, waardoor er meer roodheid ontstaat. Wil je toch graag dode huidcellen verwijderen? Gebruik dan een exfoliant met ingrediënten als glycolzuur of salicylzuur. Deze stoffen zorgen voor het afschilferen van dode huidcellen zonder de huid te beschadigen

Gebruik zonnebrandcrème met een fysische filter

Om roodheid te voorkomen is het belangrijk de huid het gehele jaar door te beschermen tegen uv-straling. Echter kunnen chemische zonnefilters juist zorgen voor meer roodheid. Deze filter absorbeert uv-straling in de huid en zet deze om in warmte. Dit kan zorgen voor irritatie en meer roodheid in de huid. Daarom is het verstandig om voor een fysische filter te kiezen als je snel last hebt van een rode huid. Een fysische filter legt namelijk een laagje op de huid en weerkaatst de uv-straling. Er komt hierbij dus geen warmte vrij.

Zorg voor een goede luchtvochtigheid in huis

Bij een droge huid treedt sneller roodheid op. Zeker in de winter is de lucht droger en zal je merken dat jouw huid sneller rood wordt. Zorg daarom voor een goede luchtvochtigheid in huis, door bakjes water neer te zetten of een diffuser te gebruiken.


Wil jij naast deze tips nog meer informatie over het behandelen van een rode huid? Of wil je graag een afspraak in plannen voor acne, algemene roodheid, storende vaatjes of rosacea? Neem dan contact met mij op!