5 dingen die je moet weten over zonbescherming

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: het is essentieel om iedere dag een beschermende dagcrème aan te brengen. Ook als de zon zich niet laat zien, want uv-stralen zijn er dan namelijk ook! En dan hebben we het nog niet eens gehad over de straling van blauw licht. Hoe dan ook: je huid beschermen met een goede zonbescherming is dus echt iets voor elke dag.

Wat je nog meer zou moeten weten over dit onderwerp? Ik vertel je de 5 must knows over zonbescherming.


1. Je hebt chemische en fysische/minerale filters

Je hebt twee verschillende soorten zonbescherming: chemische en fysische/minerale filters, ieder met eigen voordelen!

De feiten op een rij:

Een chemische filter

 • Trekt in de huid en absorbeert daar de uv-straling
 • Moet je 15 tot 30 minuten voordat je in de zon gaat aanbrengen.
 • Is geschikt voor bijna alle huidtypes.
 • Kan huidirritaties veroorzaken bij een gevoelige huid of na een intensieve behandeling.
 • Is vaak water- en zweetproof.
 • Glanst niet en is vaak transparant.

Een fysische/minerale filter

 • Blijft op de huid liggen en weerkaatst de uv-straling.
 • Beschermt de huid onmiddellijk.
 • Is geschikt voor alle huidtypes (ook de gevoelige of onlangs geëxfolieerde/behandelde huid).
 • Is meestal wit en meer zichtbaar door het ingrediënt zinkoxide.
 • Kan makkelijk van de huid worden geveegd.


2. Smeren kun je leren

Optimale bescherming van je huid luistert best nauw. Maar smeren kun je leren, dus hieronder de belangrijkste punten om rekening mee te houden:

 • Houd rekening met het type filter qua timing van het smeren. Zo werkt een fysische filter direct, maar een chemische filter pas na zo’n 30 minuten.
 • Gebruik ongeveer een halve theelepel voor je gezicht.
 • Breng de zonbescherming iedere twee uur opnieuw aan voor optimale bescherming.

Blog 16 Huidtherapeut Groenlo YESS Huidtherapie huidverbetering zomer

3. Zo vind je jouw ideale match

Vette, acne(gevoelige) huid

Dan is de PREVENTION+ Daily Matte Moisturizer SPF 30 de juiste keuze. Deze matterende zonbescherming is vrij van minerale oliën en bevat UVA- en UVB-filters.

Droge huid

De PREVENTION+ Daily Hydrating Moisturizer SPF 30 is de perfecte zonbescherming voor de droge huid en zorgt voor ultieme hydratatie.

(Pigment) gevoelige huid

De PREVENTION+ Daily Ultimate Protection Moisturizer is perfect voor lichte huid die snel verbrand of als je snel last hebt van pigmentvlekken. Deze moisturizer hydrateert en beschermt ook nog een extra goed, omdat deze factor 50 bevat.

Getinte of behaarde huid

De PREVENTION Solar Gel is ideaal voor de getinte huid, maar ook voor mannen, omdat deze SPF kleurloos is, daarom blijft er geen witte laag op de huid of in de baardstreek achter.

Houd je van multifunctionele skincare producten?

Dan is de PREVENTION+ Daily Tinted Moisturizer SPF 30 een goede optie voor jou. Deze verzorgende zonbescherming met een tintje beschermt niet alleen, maar zorgt ook voor een egale teint en fungeert als goede basis voor make-up, waardoor deze langer goed blijft zitten.


4. Combineer met vitamine C voor een boost aan bescherming

Wist je dat verschillende ingrediënten in huidverzorgingsproducten elkaar kunnen ondersteunen? Een mooi voorbeeld hiervan is de combinatie van een zonbescherming met vitamine C. Vitamine C is namelijk een krachtige antioxidant en beschermt de huid tegen

schade door vrije radicalen, zoals uv-stralen. Zo bevatten het Vital C Hydrating Anti-aging serum en het Vital C ACE serum beide hoge concentraties vitamine C. Deze serums bieden een beschermende factor en verminderen hyperpigmentatie, rimpels en fijne lijntjes. Perfect voor onder je zonbescherming dus.

5. De SPF-producten beschermen ook tegen blauw licht

Niet alleen de uv-stralen van de zon, maar ook blauw licht (HEV-straling) van je telefoon-, computer-, tablet- en tv-scherm is schadelijk voor je huid. Beide soorten straling hebben invloed op huidveroudering. Dus ook tijdens een dagje achter de laptop of tijdens het bingen van je favoriete serie is het belangrijk om je huid te beschermen en tekenen van huidveroudering te voorkomen. Extra fijn dus dat de IMAGE Skincare dagcrèmes je gezicht ook beschermen tegen blauw licht.