Huidverbetering in de zomer

Juist in de zomer merken we vaak dat de huid behoefte heeft aan extra verzorging en behandelingen. Door de zon wordt de huid dikker, hoopt zich meer talg op en droogt de huid uit. Tevens kunnen er nieuwe pigmentvlekken en roodheid ontstaan. Wel zo fijn dus dat jouw huid dan behandeld kan worden om zonschade zoveel mogelijk te voorkomen en verhelpen.

Hieronder leg ik je uit welke behandelingen je kan ondergaan in de zomer en waar je rekening mee moet houden.

Milde peelings

Bij een peeling wordt het bovenste laagje met dode huidcellen van de huid verwijderd. De huid wordt hierdoor dunner en daardoor gevoeliger voor uv-straling. Diepe peelings worden daarom in de zomer niet uitgevoerd. Wel is het mogelijk om een milde peeling te ondergaan met bijvoorbeeld vitamine C en lage concentraties zuren erin.
Echter blijft het belangrijk om de huid goed te beschermen tegen de zon en deze elke twee uur in te smeren.

PRX-T33 Skinbooster

PRX is de nieuwste behandeltrend om de totale huidconditie te verbeteren zonder dat deze gaat vervellen. De unieke samenstelling van trichloorazijnzuur (TCA), waterstofperoxide en kojinezuur stimuleert de celvernieuwing, aanmaak van nieuwe collageenvezels en verminderd pigment. Het resultaat is een verbeterde stevigheid, elasticiteit, glans en hydratatie van de huid.

Microneedling

Tijdens een (diepe) huidverbeterende behandeling ontstaat er een ontstekingsreactie in de huid, waardoor de huid zich gaat herstellen. Tijdens deze fase is de huid gevoeliger voor uv-straling. In tegenstelling tot andere huid verbeterende behandelingen duurt bij microneedling deze fase maar 48 uur. Blijf dus de eerste 2 dagen zoveel mogelijk uit de zon. Daarna blijft het belangrijk om goed te blijven smeren.

Acnetherapie

In de zomer lijkt acne vaak eerst te verbeteren, doordat de huid uitdroogt en vlekjes minder opvallen door de gebruinde huid. Echter merk je vaak na een tijdje dat de huid verdikt door de zon en door de droge huid er meer talg aanwezig is. Hierdoor ontstaan er meer onzuiverheden en is het belangrijk om de huid weer dun te maken en talg te verwijderen.

Gelukkig kan je in de zomer prima een dieptereiniging ondergaan, waarbij we aanwezige onzuiverheden verwijderen. Tevens kan dit gecombineerd worden met een oppervlakkige peeling.

Bij acne blijft het belangrijk om het hele jaar door zonnebrandcrème te smeren, om vlekjes na ontstekingen te voorkomen en de huid zo dun mogelijk te houden.

Laserontharing

In de zomer is het zeker mogelijk om laserbehandelingen te ondergaan. Echter zijn er wel een aantal factoren waar je rekening mee dient te houden.

Tijdens een laserbehandeling wordt de warmte van de laserstraal geabsorbeerd door het pigment in de haar. Bij een gebruinde huid is het contrast tussen het pigment in de haren en het pigment in de huid kleiner. Hierdoor ontstaat de kans dat er pigment uit de huid wordt geschoten. Het is dus erg belangrijk dat de huid ongebruind is om pigmentvlekken te voorkomen. Gebieden welke niet in de zon komen zoals de oksels en bikinilijn zijn daarom prima het hele jaar door te behandelen.

Voor gebieden welke wel blootgesteld worden aan de zon kan er met een andere methode behandeld worden. Bij deze methode dient de huid twee weken voor en twee weken na de behandeling niet blootgesteld te worden aan de zon/zonnebank. Tijdens de behandeling wordt de warmte langzaam in de huid gebracht, waardoor de laser langer de tijd heeft om verschil te zien tussen het pigment in de huid en pigment in de haar. Hierdoor is de kans op pigmentverschuivingen kleiner.

Verwijderen huidoneffenheden

Huidoneffenheden bevinden zich vaak op de romp en kunnen daardoor prima behandeld worden in de zomer. Huidoneffenheden welke zich op meer zonbeschenen huid bevinden kunnen het beste in het najaar behandeld worden, zodat het genezingsproces niet verstoord wordt door uv-straling en er pigmentvlekken ontstaan.

Littekentherapie

Littekentherapie doormiddel van littekenmassage of microneedling kan gewoon uitgevoerd worden in de zomer. Blijf het litteken wel altijd goed beschermen met een hoge SPF om te voorkomen dat deze roder of groter wordt.

Ondanks dat de bovenste behandelingen in de zomer uitgevoerd kunnen worden blijft het toch altijd maatwerk.

Kom je zeer weinig in de zon en smeer jij je altijd meerdere keren per dag in? Dan is in overleg een diepere behandeling mogelijk. Terwijl mocht je erg veel in de zon komen, doordat je bijvoorbeeld buiten werkt, dan kan het zijn dat we alsnog besluiten de behandelingen te verschuiven naar het najaar.

Heb je nog vragen over welke behandelingen je wel en niet kunt ondergaan? Neem dan gerust contact op!