Zonnebrandcrème smeren in de winter

Smeer jij al het gehele jaar door zonnebrandcrème? Lees in deze blog waarom je dat zou moeten doen.

De zon zorgt voor een mooie gebruinde huid, maar is ook de hoofdoorzaak van huidveroudering. Maar liefst 80% van de huidveroudering ontstaat door de zon of zonnebank. Niet alleen pigmentvlekken en rimpels, maar ook huidkanker kan in de loop van de jaren optreden als gevolg van overmatige blootstelling aan de zon of zonnebank. Om schade aan de huid zoveel mogelijk te voorkomen is goede bescherming het hele jaar door erg belangrijk. Daarom heb ik hieronder alle ins en outs over zonnestraling en de bescherming hiertegen voor je op een rijtje gezet.

Zonnestraling

Zonlicht bestaat uit zowel zichtbaar als onzichtbaar licht. De straling die de meeste invloed heeft op de huid zijn Ultraviolette (UV)-straling en infrarode-straling. Deze behoren beide tot het onzichtbare licht.

Uv-straling

Uv-straling bestaat uit drie golflengtes; UV-A, UV-B en UV-C. UV-C straling heeft de kortste golflengte en wordt geheel gefilterd door de ozonlaag. Als we dus willen kijken naar het effect van uv-straling op de huid moeten we kijken naar UV-A en UV-B.

UVB
UV-B straling dringt door tot in de opperhuid en wordt deels gefilterd door de ozonlaag. UV-B is dan ook het krachtigst in de zomer en tussen 12:00 uur en 15:00 uur als de zon het hoogste staat en de weg door de ozonlaag het kortst is.

Teveel bloostelling aan UV-B zorgt voor vaatverwijding (roodheid), verbranding en soms zelfs blaren. Deze huidreacties zullen na een aantal dagen weer afnemen, maar de cel schade blijft.

UVA
UV-A straling dringt dieper door in de huid dan UV-B straling, namelijk tot in de lederhuid. UV-A straling wordt niet gefilterd door de ozonlaag en is daardoor het gehele jaar sterk aanwezig. In tegenstelling tot UV-B blijft teveel bloostelling aan UV-A vaak onopgemerkt en zie je de effecten hiervan pas op langere termijn. Ook zonder verbranding kan er dus schade optreden. Teveel bloostelling aan UV-A zorgt voor vroegtijdige huidveroudering wat resulteert in pigmentvlekken, rimpels en verlies van elasticiteit. Ook zorgt het voor toename van vrije radicalen (agressieve stoffen die schade aan kunnen brengen aan cellen). Bij teveel vrije radicalen wordt het DNA beschadigd.

Infrarood

Naast uv-straling bevat de zon ook Infraroodstraling. Deze kan je evenals uv-straling niet zien, maar wel voelen. Infrarood straling verhoogd de activiteit van het MMP-1 enzym. Dit enzym breekt collageen af, waardoor de huid elasticiteit en stevigheid verliest.

Elke keer wanneer de huid beschadigd wordt door zonnestraling wordt het herstelmechanisme ingezet. Om de huid te beschermen tegen nieuwe zonschade zal deze zich wat gaan verdikken en verkleuren. Je bruine kleurtje is dus eigenlijk een beschermingsmechanisme als gevolg van zonneschade. Wanneer er teveel veranderingen in het DNA optreden kan de huid zich niet meer herstellen en kan er huidkanker of een voorstadium hiervan optreden. Daarom is het erg belangrijk om je het gehele jaar door te beschermen tegen de zon.

Uv-straling in de winter

Ondanks dat de sterkte van uv-straling in de winter afneemt en er meer bewolking aanwezig is komt alsnog 80% van de straling op de huid terecht. In de winter brengt vooral UVA schade aan. Doordat je hierdoor niet verbrand zal je niet in de gaten hebben dat je schade oploopt.

Je hebt in de winter nog meer kans op zonschade doordat de koude temperaturen de huid uitdrogen, waardoor deze gevoeliger wordt voor uv-straling.

Als je dan ook nog graag aan wintersport doet, of je in de sneeuw of op het ijs bevindt wordt de uv-straling voor een groot deel gereflecteerd, waardoor de kans op zonschade en uitdroging toeneemt.

Waar moet jouw zonnebrandcrème aan voldoen?

Om de huid goed te beschermen tegen uv-straling en om zonschade te voorkomen is het belangrijk om een goede zonnebrandcrème te gebruiken. In zonnebrandcrèmes zitten fysische en/of chemische UV- filters.

De fysische filters trekken niet in de huid, maar leggen er een laagje op wat de uv-stralen reflecteert. De ingrediënten die zorgen voor de reflectie zijn titaniumoxide en zinkoxide.

Doordat deze stoffen niet in de huid trekken kan er geen irritatie ontstaan. Echter kan er wel een witte waas op de huid achter blijven.

De chemische filters daarentegen trekken wel in de huid en absorberen daar de uv-straling. Ook smeren ze beter dan fysische filters. Echter kunnen chemische filters eerder zorgen voor irritatie. Belangrijk is dat zonnebrandcrème zowel UVA als UVB straling filtert.

Antioxidanten

Naast UV-filters zien we ook graag antioxidanten in zonnebrandcrèmes. Antioxidanten zorgen ervoor dat vrije radicalen die vrijkomen door blootstelling aan de zon geneutraliseerd worden. Tevens beschermen antioxidanten tegen infrarode straling en luchtvervuiling

Sun Protection Factor (SPF)

Ook de sun protection factor (SPF) van een zonnebrand crème is erg belangrijk. De SPF geeft aan hoelang men in de zon kan zitten zonder te verbranden. Als iemand normaal na 10 minuten blootstelling aan de zon verbrandt kan diegene met SPF 15, 15 keer zo lang in de zon zitten voordat deze verbrand. Echter dient de zonnebrandcrème wel in de juiste hoeveelheid en op de juiste manier aangebracht te worden.

Het gebruik van sprayzonnebrand of lotion speelt hierbij een rol. Mensen die spray zonnebrand gebruiken, gebruiken sneller te weinig dan mensen die een lotion of crème gebruiken. Daarnaast is het voordeel van crème dat het vetten bevat die uitdroging van de huid voorkomen. Een crème is daarom ook goed te gebruiken op wintersport, omdat deze niet bevriest. Een lotion of spray daarin tegen is vaak gemakkelijker uit te smeren.

Advies

 • Smeer de huid 30 minuten voor blootstelling aan de zon in met SPF 30 of 50.
 • Voor je gehele lichaam heb je ongeveer 7 theelepels zonnebrandcrème nodig. Smeer je te weinig, dan halveert je SPF. Dus dan smeer je eigenlijk in plaats van factor 30 nog maar factor 15.
 • Herhaal dit elke 2 uur of extra na het sporten of zwemmen.
 • Alleen een beschermingsfactor in make-up is in de zomer niet voldoende, breng hieronder nog een extra laag zonnebrandcrème aan. Om elke 2 uur opnieuw een beschermingsfactor aan te brengen kan je SPF in sprayvorm gebruiken (Mesoesthetic Mesoprotech Anti-Aging Facial Sun Mist) voor over je make-up heen.
 • Vermijd de zon tussen 12:00 en 15:00 uur.
 • Ga niet onder de zonnebank.
 • Houdt baby’s uit de zon.
 • Smeer niet alleen zonnebrandcrème als je in de zon zit, maar ook als je in de schaduw zit, op een bewolkte dag en in de winter. Ook dan is er UVA straling aanwezig.
 • Gebruik een fles zonnebrandcrème niet langer dan een jaar, daarna gaat de beschermingsfactor achteruit.
 • Bewaar zonnebrandcrème op een donkere plek en niet vol in de zon, dit heeft ook invloed op de beschermingsfactor.
 • Vergeet niet plekken in te smeren zoals de oren, lippen hals, decolleté en langs kledingrandjes.

Zonnebrandcrème verkrijgbaar bij YESS Huidtherapie

 • Image Skincare Prevention+ Daily Hydrating Moisturizer €55
  Dagcrème met factor 30. Geschikt voor de droge en gevoelige huid.
 • Image Skincare Prevention+ Daily Matte Moisturizer €55
  Dagcrème met factor 30. Geschikt voor de normale tot vette huid.
 • Mesoesthetic Mesoprotech Sun Protective repairing stick €34
  Ideaal voor het insmeren van de gevoelige zones zoals lippen, oren en oogleden. Remt tevens de aanmaak van pigment.
 • Mesoesthetic Mesoprotech Anti-Aging Facial Sun Mist €52
  Makkelijk aan te brengen over make-up. Handig om mee te nemen in de tas of onderweg.