Alles wat je moet weten over acne bij volwassenen

Vaak wordt acne geassocieerd met de puberteit, maar deze huidaandoening komt ook veel voor op latere leeftijd.

Hoe ontstaat acne bij volwassenen? Hoe kan jij jouw huid met acne het beste verzorgen en welke behandelingen zijn het meest effectief? Op deze vragen geef ik je hieronder antwoord.

Hoe ontstaat acne op latere leeftijd?

Acne ontstaat door verstopping of ontsteking van de talgklier. Doordat er teveel talg wordt geproduceerd en de dode huidcellen slecht afschilferen raken de poriën verstopt en ontstaan er mee-eters. Daarbij aanwezige bacteriën kunnen puistjes en onderhuidse ontstekingen doen ontstaan.
Bij vrouwen zien we voornamelijk acne rondom de mond, kin, kaaklijn en decolleté. Mannen hebben vaak acne in de baardstreek en op de rug en schouders.

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op acne en acne kunnen doen ontstaan of verergeren.

Hormonen

Verandering in de hormoonhuishouding kan acne doen ontstaan. Naast de puberteit zien we daarom ook vaak acne tijdens de zwangerschap, menstruatie en bij wisseling van anticonceptie.
De hoeveelheid oestrogeen daalt dan, waardoor er meer mannelijk geslachtshormoon testosteron aanwezig is. Testosteron stimuleert de talgproductie met als gevolg meer verstoppingen en ontstekingen van de huid.

Erfelijkheid

Genetische aanleg heeft ook invloed op acne. Als acne in de familie voorkomt is de kans vier keer zo groot dat jij ook acne krijgt.

Medicijnen

Acne kan ook ontstaan door medicatie. Deze geneesmiddelen verhogen de talgproductie, waardoor er verstoppingen en ontstekingen kunnen ontstaan.

Cosmetica

Verkeerd gebruik van make-up of huidverzorgingsproducten kan ook leiden tot acne. De huid kan bijvoorbeeld teveel uitgedroogd worden wat zorgt voor een verhoogde talgproductie en verstoorde huidbarrière of producten kunnen de huid verstoppen.

Mondkapjes

Zoals in de afgelopen jaren vaak is benoemd kunnen mondkapjes ook zorgen voor acne. Het schuren van het mondkapje over de huid kan de huid irriteren en puistjes veroorzaken. Daarnaast is overmatig vocht ook een ideaal milieu voor bacteriën.

Voeding

Producten als zuivel, suikers, chocolade en verzadigde vetten kunnen acne mogelijk verergeren. Echter kan dit per persoon verschillen.

Stress

Het stresshormoon cortisol verstoort de barrièrefunctie van de huid, maakt de huid vatbaarder voor bacteriën en verstoord de talgproductie wat zich uit in een onrustige huid.

Darmproblemen

Acne kan ook ontstaan door darmproblemen, zoals het prikkelbare darm syndroom, voedselallergieën of bij veel bacteriën in de darm. Het lichaam reageert dan extra heftig op schimmels, mijten en bacteriën wat kan zorgen voor puistjes.

Hoe kan ik mijn huid het beste verzorgen?

  • Reinig de huid twee keer per dag met een milde reiniging om vuil en bacteriën te verwijderen
  • Breng s’ ochtends een dagcrème met SPF en antioxidanten aan om de huid te beschermen tegen schadelijke stoffen van buitenaf.
  • Gebruik een exfoliant met salicylzuur of glycolzuur om de talgproductie en ontstekingen te verminderen en dode huidcellen goed te laten afschilferen. Hierdoor heeft talg minder kans heeft van ophopen.
  • Vermijd scrubs bij actieve acne. Door de grove korrels kan de huid beschadigd raken en kunnen aanwezige bacteriën verspreid worden.
  • Hydrateer de huid goed! Vaak wordt acne geassocieerd met een vette huid. Echter is in veel gevallen de huid juist droog en wil jouw huid dit compenseren door meer talg aan te maken. Vooral goed hydrateren dus!
  • Knijp zelf geen puistjes uit! Dit maakt de acne alleen maar erger en kunnen er vlekjes en littekentjes ontstaan.
  • Let goed op voeding. Probeer inname van producten die bij jouw zorgen voor een toename van acne te vermijden.
  • Omega 3, vitamine D en groente en fruit kunnen acne mogelijk verminderen of tegenhouden.

Effectieve behandelingen bij acne

Chemische peelings: peelings kunnen ingezet worden voor het verminderen van de puistjes, mee-eters, ontstekingen en restacne zoals vlekjes en littekentjes.
De zuren in de peelings verminderen de talgproductie en laten de dode huidcellen afschilferen, waardoor talg minder kans heeft van ophopen. Tevens zullen vlekjes oplichten en littekentjes minder opvallen.

Microneedling: microneedling wordt voornamelijk ingezet bij rest acne, zoals rode/bruine vlekjes na ontstekingen, littekens en een droge acne huid. Bij microneedling worden de cellen aangezet tot vernieuwen en wordt de productie van collageen en elastine gestimuleerd, wat zorg voor een egalere huidteint, verbeterde hydratatie en het opvullen van littekentjes.

Wil jij meer informatie over hoe jij jouw acne het beste aan kunt pakken? Kom dan gerust langs voor een kosteloos en vrijblijvend intakegesprek. Ik maak dan een huidanalyse en stel een persoonlijk behandelplan voor je op!