Eerste hulp bij een onrustige huid na de zomer

Heb jij ook last van een onrustige huid na de zomer? In deze blog geef ik je tips wat je hieraan kunt doen.

Waar in eerste instantie je huid lijkt te verbeteren in de zomer, zit je nu weer met een doffe, vlekkerige huid vol onzuiverheden.

Je huid heeft in de zomer veel te verduren…

Zon, zeewater, warmte, chloor en airconditioning drogen de huid uit. Hierdoor kan het lijken alsof je tijdelijk minder onzuiverheden hebt. Ook kan je huid egaler lijken doordat je bruine kleurtje de aanwezige vlekken camoufleert.

Maar helaas, schijnt bedriegt…

Uv-straling zorgt namelijk voor het dikker worden van de bovenste huidlaag. Talg kan hierdoor niet goed weg en hoopt zich op. Je droge huid zorgt er tevens voor dat er meer talg wordt geproduceerd dan gewoonlijk, waardoor er meer onzuiverheden ontstaan.

Daarnaast kan te veel blootstelling aan uv-straling schade veroorzaken aan je huidcellen. Als gevolg hiervan gaan je pigmentcellen meer pigment produceren en ontstaan er pigmentvlekken.

Helemaal niet zo gek dus dat je na de zomer, als je bruine kleurtje langzaam wegtrekt, je last krijgt van pigmentvlekken en onzuiverheden.

Wat te doen?

1. Exfoliëren

Een exfoliant is een zuur welke de celdeling stimuleert. Kies bijvoorbeeld voor salicylzuur of glycolzuur om de dode huidcellen beter te laten afschilferen. Tevens zorgt salicylzuur voor vermindering van talg in de huid en zorgen zuren voor het oplichten van pigmentvlekken.

2. Hydrateren

Je huid kan na de zomer wel wat vocht gebruiken, dus kies voor een volle crème of een serum met hyaluronzuur of vitamine C. Deze ingrediënten houden vocht vast in de huid, waardoor jouw huid weer mooi gehydrateerd word.

3. Beschermen

Ook al hebben we de zonnigste dagen gehad. Dan nog is het belangrijk om het hele jaar door jouw huid te beschermen tegen uv-straling. Zo voorkom je nieuwe vlekken en verklein je de kans op huidveroudering.

4. Behandeling

Het najaar is HET moment om een huidbehandeling te ondergaan en je huid nog een intensievere boost te geven. Ga bijvoorbeeld voor een peeling of microneedling om de huid nog meer te vernieuwen en egaliseren.