Glycolzuur

Het ingrediënt glycolzuur kom je tegenwoordig veel tegen in producten, behandelingen en berichten over skincare. Maar wat is nou eigenlijk glycolzuur? Waarvoor kan je het inzetten en hoe moet je het gebruiken?

Wat is glycolzuur en wat doet het in de huid?

Glycolzuur is een alpha-hydroxy acid (AHA), ook wel fruitzuur genoemd. Glycolzuur wordt verkregen uit onder andere suikerriet en wordt in skincare vaak ingezet als exfoliant.

Glycolzuur kan door de kleine moleculen goed doordringen tot in de opperhuid. Daar verbreekt glycolzuur de verbindingen tussen de dode huidcellen, waardoor deze loslaten en afschilferen.

Naast een exfoliërende werking werkt glycolzuur ook ontstekingsremmend en stimuleert het (bij een hoge concentratie) de aanmaak van collageen en elastine. Ook zorgt glycolzuur ervoor dat de huid beter vocht vasthoudt. Een echte alleskunner dus.

Waarvoor kan je glycolzuur inzetten?

Acne/vette huid
Bij acne of een vette huid hoopt talg zich vaak op, doordat er teveel dode huidcellen aanwezig zijn. Glycolzuur werkt exfoliërend wat ervoor zorgt dat de dode huidcellen beter afschilferen en talg beter naar buiten kan. Tevens kan glycolzuur goed ingezet worden bij acne omdat het ontstekingsremmend werkt.

Huidveroudering/ fijne lijntjes/ pigment/ doffe huid
Vanaf het 30e levensjaar vertraagd de cel vernieuwing, waardoor dode huidcellen minder makkelijk afschilferen en de huid sneller grauw en dof oogt. Tevens neemt de hoeveelheid collageen en elastine in de huid af waardoor er fijne lijntjes ontstaan. Glycolzuur is daarom ideaal voor de verouderde of ouder wordende huid, omdat het de cel vernieuwing versneld. De huid wordt hierdoor weer gladder, beter gehydrateerd en pigmentvlekken zullen verminderen. Tevens stimuleert glycolzuur de productie van collageen en elastine wat fijne lijntjes doet afnemen en voorkomen.

Onderhoud
Glycolzuur kan ook goed ingezet worden om het resultaat na een behandeling zo lang mogelijk te behouden. Na een peeling kan glycolzuur ingezet worden, om de huid zolang mogelijk dun te houden en de kans op talgophoping te verkleinen. Tevens zorgt het voor een mooie glow!

Hoe moet ik glycolzuur gebruiken?

Als je start met het gebruik van glycolzuur is het erg belangrijk dat je dit opbouwt. Start met één keer in de drie dagen en bouw het gebruik rustig op. Op deze manier kan de huid wennen aan de zuren. Bij te veel gebruik van glycolzuur kan de huid gaan schilferen, bouw dan het gebruik ervan weer iets af.

Breng glycolzuur altijd ’s avonds aan. Doordat je de bovenste huidlaag met dode huidcellen verwijderd, wordt de huid namelijk gevoeliger voor zonlicht. Het is daarom belangrijk om de huid overdag goed te beschermen tegen de zon.

Werking en concentratie

Wil je zeker zijn dat jouw product ook daadwerkelijk zijn werking doet dan is het belangrijk om op een aantal factoren te letten. Hoe diep glycolzuur in de huid door dringt heeft te maken met het percentage glycolzuur, de pH waarde en de applicatieduur.

Als je een product gebruikt met glycolzuur is het belangrijk om te kijken of het percentage vermeld wordt. Glycolzuur is namelijk pas werkzaam vanaf 5%, het staat dan in het bovenste 1/3 deel van de ingrediëntenlijst.

Percentages hoger dan 15% vind je terug in peelings welke je kan ondergaan bij de huidtherapeut.

Hoe diep glycolzuur in de huid doordringt is ook afhankelijk van de pH waarde van een product of peeling. Hoe lager de pH waarde hoe dieper de peeling of het product in de huid komt. Bij een te hoge pH waarde verliest glycolzuur zijn werking, maar bij een te lage pH waarde kan het de huid irriteren. Helaas is het bij producten vaak lastig de PH waarde te achterhalen.

Hoelang het product op de huid aanwezig is, is ook van invloed op de dieptewerking. Een product voor thuisgebruik kan je in sommige gevallen door de lage concentratie laten zitten, andere moet je er na een aantal minuten weer afhalen. Ook als je een peeling ondergaat zal deze na een paar minuten geneutraliseerd worden. Als een te hoge concentratie glycolzuur te lang op de huid aanwezig blijft kan dit voor ernstige bijwerkingen zorgen!

Producten met glycolzuur bij YESS Huidtherapie

Bij YESS Huidtherapie hebben we verschillende serums, crèmes en cleanser met glycolzuur. Wil je graag een product met glycolzuur gaan gebruiken? Neem dan contact op, zodat we kunnen kijken welk product voor jouw huid het meest geschikt is.

Heb je nog vragen over het gebruik van glycolzuur of de producten? Of wil je graag een behandeling ondergaan?

Neem dan contact met mij op!