Hoe herken je huidkanker?

1 op de 5 mensen krijgt te maken met huidkanker. Daarom is het erg belangrijk om huidkanker te kunnen herkennen.

Huidkanker ontstaat door teveel blootstelling aan de zon/zonnebank of erfelijke aanleg en komt voornamelijk voor op de zonbeschenen huid zoals op het (kale) hoofd, hals, handen, onderarmen en benen

Soorten huidkanker

Basaalcelcarcinoom
Het basaalcelcarcinoom is de meest voorkomende vorm van huidkanker. Deze vorm zaait niet uit, maar dient wel verwijderd te worden, omdat anders bot of spierweefsel beschadigd kan raken.
Een basaalcelcarcinoom is vaak een rond glad bolletje en groeit langzaam.

Plaveiselcelcarcinoom
Een plaveiselcelcarcinoom komt minder vaak voor dan een basaalcelcarcinoom, echter kan deze vorm van huidkanker wel uitzaaien, maar dit gebeurt niet vaak.
Deze vorm kenmerkt zich door een roze ruw knobbeltje welke langzaam groter wordt. Voorstadia van een plaveiselcelcarcinoom zijn actinische keratose en de ziekte van Bowen. Dit zijn beide zonbeschadigingen welke zich kenmerken door een ruw schilferend rood tot geel/bruin plekje.

Melanoom
Bij 12% van alle huidkanker gevallen is er sprake van een melanoom. Dit is de meest agressieve vorm van huidkanker en zaait dan ook sneller uit. Een melanoom kan ontstaan vanuit ‘gave’ huid of uit een moedervlek. Omdat een melanoom plotsteling kan ontstaan en snel groeit is het belangrijk deze op tijd te herkennen.
Om een melanoom op tijd te herkennen kan je gebruik maken van de ABCDE-regel. Als een vlek één of meerdere van de onderstaande eigenschappen heeft dan wordt deze als verdacht gezien.

ABCDE regel

Om je te helpen bij het checken van (moeder)vlekken kan je de huidmonitor app van stichting melanoom gebruiken.

ABCDE-regel huidkanker

Als je een van deze kenmerken herkent maak dan een afspraak bij de huisarts om het plekje te laten onderzoeken.