Pityriasis versicolor

Krijg jij in de zomer last van witte vlekken op jouw huid? De kans is dan groot dat je last hebt van pityriasis versicolor, ook wel zomergist genoemd.

Wat is pityriasis versicolor?

Pityriasis versicolor is een onschuldige huidaandoening welke bestaat uit witte of donkere vlekken. Bij een donkere/gebruinde huid zijn de vlekken licht en bij een lichte huid zijn de vlekken juist donker. Naast de vlekken kan er ook lichte schilfering aanwezig zijn. Pityriasis versicolor komt vooral voor op de rug, borst en hals.

Hoe ontstaat pityriasis versicolor?

De vlekken worden veroorzaakt door een gist op de huid. Deze gisten tasten de bovenste huidlaag aan, waardoor de pigmentcellen verstoord raken. Op een gezonde huid zijn altijd gisten aanwezig, echter kunnen deze bij een warm of vochtig milieu vermeerderen en huidproblemen veroorzaken. Pityriasis versicolor komt voornamelijk voor in warme landen. In Nederland zien we dit daarom in de zomer.

Op een gebruinde huid is pityriasis versicolor meer zichtbaar, omdat het kleurverschil dan groter wordt. In de winter zijn de vlekken daarom vaak niet tot nauwelijks zichtbaar.

Behandeling

Bij her en der wat vlekken kan de huid één keer per dag voor twee weken ingesmeerd worden met een antischimmel crème zoals ketoconazol of ciclopirox.
Bij grotere gebieden kan een antiroos shampoo gebruikt worden met seleniumsulfide zoals Selsun. Deze shampoo kan op het gehele lichaam worden aangebracht. Laat het een nacht inwerken en spoel het de volgende ochtend af.
Blijven er vlekken terugkomen, dan kunnen er anti schimmel tabletten worden ingezet

Voorkomen

Na behandeling kan het een tijd duren voordat alle vlekken niet meer zichtbaar zijn. Daarnaast is de kans groot dat pityriasis versicolor weer terug komt. Probeer daarom zoveel mogelijk warme omstandigheden te vermijden. Droog de huid goed af na het douchen en gebruik geen vette zalven. Bescherm als laatste de huid goed tegen de zon.

Wil je advies over de beste zonbescherming of behandeling van pityriasis versicolor? Stuur dan gerust een bericht!