Wat is een huidtherapeut?
Een huidtherapeut is een paramedicus die de zieke en beschadigde huid behandeld doormiddel van medische en cosmetische huidbehandelingen. Een huidtherapeut heeft hiervoor de vierjarige hbo-opleiding huidtherapie afgerond.
‘Huidtherapeut’ is een beschermde titel welke staat vastgelegd in de wet BIG. Ook staat een huidtherapeut geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici. Hiervoor dient een huidtherapeut iedere vijf jaar punten te behalen doormiddel van cursussen, congressen en nascholing om de registratie te behouden. Daarnaast is een huidtherapeut aangesloten bij de beroepsvereniging Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH).
Wat doet een huidtherapeut?
Het doel van de huidtherapeut is om een huidprobleem te verbeteren, maar ook om een probleem of verergering hiervan te voorkomen. Een behandelplan kan bestaan uit voorlichting, advies, preventieve maatregelen, verzorgingsproducten en behandelingen in de praktijk.
Wat is het verschil tussen een huidtherapeut, schoonheidsspecialist en dermatoloog?
Een huidtherapeut, schoonheidsspecialist en dermatoloog behandelen allemaal de huid, waardoor de werkgebieden kunnen overlappen. Echter zitten er ook verschillen in opleiding en behandelingen.
Dermatoloog
Een dermatoloog is een huidarts, welke de 6-jarige universitaire opleiding geneeskunde heeft afgerond en daarna de 5-jarige specialisatie dermatologie heeft gevolgd.
Een dermatoloog behandeld verschillende huid, haar en nagelproblemen, zoals eczeem, psoriasis, allergieën, jeuk en huidtumoren. Deze huidproblemen kunnen behandeld worden doormiddel van medicatie, kleinschalige ingrepen, lichttherapie of huidtransplantaties. Daarnaast mag de dermatoloog diagnoses stellen en huidbiopten en allergietesten afnemen.
Voor een bezoek aan de dermatoloog is een verwijzing van de huisarts benodigd.
Huidtherapeut
Een huidtherapeut is een paramedicus die de 4-jarige hbo-opleiding huidtherapie heeft afgerond aan de Hogeschool Utrecht of Haagse Hogeschool. Een huidtherapeut behandeld de zieke en beschadigde huid, doormiddel van medische en cosmetische huidbehandelingen zoals lasertherapie, acnetherapie, medische peelings, oedeemtherapie en microneedling. Daarnaast geeft de huidtherapeut advies en voorlichting over verschillende huidproblemen.
In tegenstelling tot de dermatoloog mag een huidtherapeut geen medicatie voorschrijven en diagnoses stellen. De huidtherapeut behandeld vaak nadat de diagnose al is vastgesteld door een arts. Wel kan een huidtherapeut huidaandoeningen herkennen en plekjes en vlekjes beoordelen.
Bij de huidtherapeut kan je zonder verwijzing van de huisarts terecht.
Schoonheidsspecialist
Een schoonheidsspecialist heeft de mbo-opleiding (niveau 3 of 4) schoonheidsverzorging afgerond en voert verzorgende en ontspannende behandelingen uit. In tegenstelling tot de dermatoloog en huidtherapeut behandeld de schoonheidsspecialist voornamelijk de gezonde huid. Denk hierbij aan behandelingen zoals, reinigen, harsen, epileren, maskers, verven van wimpers en wenkbrauwen, manicure/pedicure en massages. Een schoonheidsspecialist kan zich specialiseren in het behandelen van huidproblemen zoals acne.
Welke indicaties behandeld de huidtherapeut?
Ondanks dat de huidtherapeut voornamelijk huidproblemen behandeld kan je ook zonder huidprobleem bij de huidtherapeut terecht voor preventieve behandelingen ter voorkoming van bijvoorbeeld huidveroudering (pigmentvlekken, doffe/droge huid, rimpels). Hieronder staan alle huidproblemen die behandeld kunnen worden bij YESS Huidtherapie:
- Acne
- (Acne) littekens
- Droge/doffe huid
- Grove poriën
- Huidoneffenheden (steelwratjes, ouderdomswratten etc.)
- Huidveroudering
- Ongewenste haargroei
- Pigmentvlekken
- Storende uitgezette vaatjes
- Roodheid
Voor welke behandelingen kan ik naar YESS Huidtherapie?
- Acnetherapie
- Dieptereiniging
- Coagulatie (verwijderen huidoneffenheden)
- Curettage (verwijderen huidoneffenheden)
- IPL pigment behandelingen
- IPL vaat behandelingen (roodheid en storende vaatjes)
- Laserontharing
- Littekentherapie
- Medische peelings
- Microneedling
- PRX-T33 Skinbooster
Ik hoop dat je nu een duidelijk beeld hebt gekregen over het werk van een huidtherapeut. Mocht je hierover toch nog vragen hebben, of meer willen weten over huidproblemen of behandelingen? Neem dan gerust contact met mij op.