Hoe kan je roodheid verminderen?

Wat te doen aan roodheid in het gezicht? Veel mensen hebben last van een rode neus, kin of wangen. De roodheid kan verspreid optreden en/of gepaard gaan met zichtbare bloedvaatjes.

Maar hoe ontstaat roodheid nou eigenlijk en wat kan je er aan doen. Dat zal ik je hieronder vertellen.

Hoe ontstaat roodheid?

Roodheid kan ontstaan door zowel interne factoren als externe factoren, zoals stress, irriterende cosmetica, voeding, hormonen, temperatuurverschillen en uv-straling. Bloedvaten in de huid zetten zich uit en worden daardoor zichtbaarder. Meestal trekt deze roodheid vanzelf weer weg, maar deze kan ook blijvend zijn. In dat geval is er vaak sprake van erfelijke aanleg, een vaatafwijking, ontstekingsreactie of een droge, geïrriteerde huid.

Roodheid bij vaatafwijkingen

Vaatafwijkingen kunnen ontstaan door erfelijkheid, overmatige zonblootstelling, alcoholgebruik of medicatie. Hierdoor zetten de vaten uit en worden ze beter zichtbaar. Zeker naarmate de huid verouderd en deze dunner wordt, vallen de vaatjes meer op. Voorbeelden van vaatafwijkingen zijn:

Roodheid door een ontstekingsreactie

Roodheid kan ook optreden bij een ontsteking van de huid. De vaten gaan zich verwijden als reactie op een infectie of ontsteking. Witte bloedlichaampjes worden zo naar de plek gestuurd om ziekteverwekkers aan te vallen. Roodheid door een ontstekingsreactie zie je vaak voorkomen bij huidproblemen zoals:

  • Rosacea
  • Acne
  • Allergische reactie op bijvoorbeeld cosmetica
  • Zonverbranding
  • Eczeem
  • Psoriasis

Roodheid door een geïrriteerde of droge huid

Als de huidbarrière verstoord is kan vocht makkelijk de huid verlaten en kunnen irriterende stoffen de huid indringen. Hierdoor kan de huid uitdrogen en geïrriteerd raken. Dit zorgt vaak voor een rode huid als gevolg.

Hoe kan je roodheid verminderen?

Om de roodheid aan te pakken dien je eerst de oorzaak de achterhalen, zodat je van daaruit de roodheid kunt verminderen.

Externe factoren

Als de roodheid ontstaat door bijvoorbeeld alcohol, irriterende cosmetica, uv-straling, voeding of temperatuurverschillen, dan kan je proberen deze factoren zoveel mogelijk te vermijden.

Ligt de oorzaak van de roodheid niet bij externe factoren dan kan deze zijn ontstaan door een verstoorde huidbarrière of onderliggende huidaandoening.

Verstoorde huidbarrière

Heb je last van een droge of snel geïrriteerde huid? Dan kan het zijn dat de roodheid hierdoor ontstaat. Het is dan belangrijk om jouw huidbarrière in zo’n goed mogelijke conditie te brengen. Dit kan je doen door de huid goed te hydrateren en te beschermen. Breng tweemaal daags een hydraterende crème aan om de huidbarrière te herstellen. Indien nodig kan je overdag nog extra een hydratating mist aanbrengen voor extra hydratatie. Bescherm tevens het hele jaar door jouw huid met een zonbescherming met antioxidanten, om jouw huid te beschermen tegen uv-straling en andere schadelijke stoffen van buitenaf. In mijn blog over de droge huid geef ik nog meer tips om de droge huid te verbeteren.

Roodheid door een ontstekingsreactie of vaatafwijkingen

Roodheid gaat vaak gepaard met andere huidproblemen. Het is dan ook belangrijk om de oorzaak aan te pakken en de ontstekingsreactie of vaatafwijking te verminderen door huidtherapeutische behandelingen te ondergaan.

Bij acne en rosacea wordt de behandeling gericht op het remmen van de ontstekingen en het verbeteren van de huidconditie. Hiervoor kan gebruik gemaakt worden van chemische peelingss, microneedling of een dieptereiniging. Vaatafwijkingen en diffuse roodheid kunnen worden verminderd doormiddel van IPL behandelingen, waardoor de gesprongen vaatjes verwijderd worden en algemene roodheid aanzienlijk verminderd.

Heb jij zelf last van roodheid in het gezicht en weet je niet precies hoe je dit het beste aan kan pakken? Neem dan gerust contact met bij op! Ik maak dan een uitgebreide huidanalyse en stel een persoonlijk behandelplan voor je op.