Laserontharing feiten & fabels

Rondom laserontharing doen zich veel fabels de ronde. Krijg je nou echt meer haren door te scheren? En kan je nou wel of niet laseren in de zomer? Hieronder heb ik een aantal stellingen uitgelicht en uitgelegd waarom ze feiten of fabels zijn.

In de zomer kan ik geen laserbehandelingen ondergaan

Fabel
Door de nieuwste technieken kan laserontharing ook in de zomer plaatsvinden. Ook als je zongebruind bent. Wel is het belangrijk dat er nog een goed contrast aanwezig is tussen pigment in de haar en de huid.

Witte, grijze, rossige en licht blonde haren kunnen niet behandeld worden met laserontharing

Feit
Het pigment van de haren absorbeert het laserlicht en zet het licht om in warmte. De warmte zorgt voor vernietiging van de voedingsbodem in het haarzakje, zodat deze niet meer in staat is om een nieuwe haar te ontwikkelen. Als de haren geen of te weinig pigment bevatten zullen deze niet effectief behandeld worden.

Laserontharing is effectiever dan IPL

Feit
Laserontharing is effectiever dan IPL, omdat hierbij gewerkt wordt met een gerichte straal welke alleen door pigment in de haren wordt geabsorbeerd. Bij IPL ontstaat er meer verspreiding van het licht waardoor ook omliggend weefsel wordt verwarmd. De kans bestaat dat het haarzakje niet genoeg verhit wordt en daardoor niet vernietigd kan worden. Daarnaast kan IPL niet toegepast worden op donkere huidtypes.

Laserontharing is schadelijk voor het lichaam

Fabel
Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat laserontharing niet schadelijk is voor het lichaam. Wel is het belangrijk dat de behandeling veilig en zorgvuldig wordt uitgevoerd en de voor en nazorg adviezen worden nagestreefd.

Na laserontharing ben je voor altijd haarvrij

Fabel
Ondanks dat je met laserontharing permanent kunt ontharen bestaat de kans dat er na het behandeltraject nieuwe haren ontstaan. De haren welke tijdens het behandeltraject aanwezig zijn zullen definitief verwijderen worden. Echter zitten er in de huid ook haarzakjes waaruit nog geen haren groeien. Deze haarzakjes kunnen in de loop der jaren wel gestimuleerd worden door bijvoorbeeld medicatie of hormonen, waardoor er alsnog een haar uit gaat groeien. Hoeveel en of er nieuwe haren doorkomen verschilt per persoon.

Door te scheren ontstaan er meer haren

Fabel
Tijdens het scheren gebeurt er niks met de haarzakjes, waardoor er niet spontaan meer haren kunnen ontstaan.
Wel kunnen de haren dikker lijken, omdat je het dunne puntje van de haar afscheert en naar een dikker deel van de haar kijkt. Als de haar uitvalt en een nieuwe terug groeit zal deze weer gewoon dun zijn.

Wil je nog meer lezen over welke fabels nou wel of niet waar zijn? Lees dan mijn blog skincare feiten en fabels.